Selecteer een pagina
FEEL THE FEAR, DO IT ANYWAY
ASTRID DAANS
dit was mijn momentje van angst en het toch doen!
Tijdens een workshop ‘SHINE’ heb ik afgerekend met zaken die mij tegen hielden om voluit te schitteren. Met de scherpe punt in het zachte gedeelte van je hals en de andere kant tegen een muur. Dan een kleine ademhalingsoefening om vervolgens zo hard tegen de pijl te drukken dat hij breekt. Het is mij, zonder letsel of wat dan ook, bij de tweede poging gelukt. En ik kan je zeggen dat het een geweldige overwinning was want ik vond het doodeng!

Het roer om

Je loopt al een tijd met de gedachte om het roer helemaal om te gooien. Je doet dingen waar je van baalt en die je al helemaal niet blij maken. Je leven staat als het ware op de automatische piloot en is een nogal kleurloze brei geworden. Je sleept je de weken door en leeft voor het weekend. Je wil verandering maar je durft de stap(pen) niet te nemen.

If you want to conquer fear, don’t sit home and think about it. Go out and get busy.
Dale Carnegie

‘Herrie’ van binnen uit

De eerst ‘hobbel’ die je vaak moet nemen is die van je interne criticus. (Over nummer twee: Dreamstealing Inc. hebben we het eerder al gehad). Je weet wel dat stemmetje (soms heel luidruchtig!) in je hoofd dat jou haarfijn vertelt wat je moet doen en wat je vooral moet laten. ‘Niet doen!’ ‘Dat kan je helemaal niet!’ ‘Blijf gewoon doen wat je altijd doet’ ‘Dat gaat gewoon mislukken!’, Ooh, daar ga je een spijt van krijgen’ en meer van dat soort negatieve uitlatingen.

Iedereen heeft een interne criticus. Sommigen hebben er een van het kaliber slavendrijver die dagelijks de zweep luid op je rug laat kletsen. Anderen hebben er een die hooguit fluistert. De criticus heeft vele gedaanten en toch zijn wij ons daar amper van bewust, doordat hij volledig in ons zelfbeeld geïntegreerd is. Hij laat echter zijn sporen na, en je kunt je afvragen of je daar beter, laat staan blijer van wordt.

Teveel van het goede

Het gaat pas goed mis als jouw criticus van geen wijken weet. Als hij jouw dromen, passies, talenten, kwaliteiten, kennis, vertrouwen en gevoelens overschreeuwt en domineert. Als hij je ’s nachts uit je slaap houdt en 24/7 elk succes ondermijnt, elke zonnestraal met een donderwolk overdekt, alleen maar kijkt naar wat er niet goed gaat en bagatelliseert wat er wel lukt.

Als dat het geval is wordt het tijd om de interne criticus de mond te snoeren en hem een toontje lager te laten zingen.

Kort en Krachtig

Je hebt dan een aantal opties. Voor ik je die laat weten moet je een ding ter harte nemen. Ga nooit met jouw interne criticus in discussie want die verlies je geheid! Je kunt hem een halt toeroepen door krachtige oneliners te gebruiken als: ’genoeg is genoeg! Ga weg! Of hier help je mij niet mee hoor! Maar je kunt het ook subtieler aanpakken en zeggen:’ … en wat als het wel lukt?

Weet je het is heel normaal om angst te voelen bij verandering. Dat vindt iedereen ‘eng’ maar het wordt pas echt een belemmering wanneer je als het ware ‘bevriest’ en in die angst blijft hangen. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat die interne criticus de waarheid niet in pacht heeft.

Bewust & Ik

Je zou eens bewuster naar jezelf moeten kijken met je ‘bewuste ik’. Juist ja, de tegenhanger van je interne criticus! Het bewuste ik is namelijk jouw contact met de buitenwereld. Het regelt de communicatie over en weer tussen jouw binnenwereld en de buitenwereld, is als het ware een brug tussen wat er zich in jou afspeelt en hoe je dit in of aan de buitenwereld laat zien.

Dat ‘bewuste ik’ is de positieve tegenhanger. Het is de krachtbron, die we allemaal in ons hebben maar waar we ons vaak niet bewust van zijn. Die krachtbron lost het negatieve doemscenario van de interne criticus op met een stem die spreekt over kracht, plezier, liefde, verandering en allemaal leuke en positieve dingen.
Dus laat angst jouw leven niet bepalen! ‘FEEL THE FEAR, DO IT ANYWAY! Er is zoveel geweldigs te ontdekken buiten je comfortzone! Plezier, persoonlijke ontwikkeling, verandering (Jaha, eng maar leuk), het ontdekken van kwaliteiten en talenten waarvan je niet wist dat je ze had.
Dat en ‘magic’. Want magische momenten creëer je alleen buiten jouw comfortzone, wanneer je de angst voorbij bent!

Dus hier nog een kleine reminder:

Ben je bang voor verandering?
DOE HET TOCH!
Ben je bang om alleen te zijn? 
DOE HET TOCH!
Ben je bang om in het openbaar te praten?
DOE HET TOCH!
Ben je bang om voor jezelf op te komen?
DOE HET TOCH!
Ben je bang om je baas te ontslaan?
DOE HET TOCH!
Ben je bang om buiten de doos te denken?
DOE HET TOCH!

enz. enz.

Heb jij een idee of geen idee maar wel een onbedwingbare drang om jouw leven een andere, positieve wending te geven? Wil jij een andere manier van werken ontdekken en uit je comfortzone stappen? Wil jij de baas over jouw eigen tijd zijn en ben je toe aan verandering? Vul dan het contactformulier in en er wordt binnen 24 uur contact met je opgenomen.

wanna change?

Twitter

@astrid.daans

LinkedIn

@astrid.daans

get in touch

Hoi,

Vind je het leuk mijn nieuwe blogs in je mail te ontvangen? Vul dan hier onder je emailades in.

Groetjes,

Astrid

Je aanmelding is gelukt!