Selecteer een pagina
DREAMSTEALERS INC.
ASTRID DAANS
Hoe ga je om met de ‘DREAM STEALERS’, de ‘mopperkonten’, de ‘eeuwige’ negatievelingen, de critici en de mensen die jou hoe dan ook nooit zullen steunen in jouw leven?

Om die vraag te kunnen beantwoorden zal je eerst moeten weten wie die DREAM STEALERS eigenlijk zijn!

Nou DREAM STEALERS zijn mensen die jou willen doen geloven dat je jouw droom nooit zult verwezenlijken. Het zijn de fanatieke aanmoedigers van veilig: haal je diploma, zoek een veilige baan, trouw met de eerste de beste jongen en ga lekker op vakantie op Texel in plaats van naar Zuid-Afrika. Doe alsjeblieft normaal dan doe je gek zat. Klinkt een beetje zoals mijn ouders en misschien ook als die van jou hè? En dat is geen verrassing omdat juist jouw familie en vaak je beste vrienden tot de ergste categorie van DREAM STEALERS horen!

Er zijn twee categorieën DREAM STEALERS:
De jaloerse DREAM STEALERS:
Dit zijn de mensen waaraan het leven als het ware voorbij is gegaan. Ze hebben geen enkele mogelijkheid aangepakt om hun dromen te verwezenlijken en ze kunnen het gewoon niet uitstaan als jij zou slagen daar waar zij hebben gefaald.

De bezorgde DREAM STEALERS:
Dat zijn de mensen die zoveel van je houden dat ze er ziek, zwak en misselijk van zouden worden als je zou falen. Zij willen dat je een fijn, veilig en verzekerd leven hebt. Dat het goed met je gaat en dat je gelukkig bent. Zij begrijpen echter niet niet dat jij pas oprecht gelukkig bent wanneer jij jouw dromen verwezenlijkt ziet.

Hoe gaat DREAM STEALING INC. eigenlijk te werk?

Vaak is dat heel subtiel zo van: ’Weet je zeker dat je dat gaat doen?’ Toen ik mijn business wilde opbouwen zouden mijn jongens twee avonden een oppas nodig hebben. Ik kreeg direct te horen van: ’Jee gaan jullie er nog een bedrijf bij nemen? Ik zei: ’Nee, ik ga dit alleen doen.’ Waarop ik te horen kreeg: ’Alleen?! Echt?, en dat terwijl je jongens nog zo klein zijn?’ en: ‘Ja, dat je man nou eenmaal veel moet werken begrijp ik wel, maar moeten die kleintjes dan ook nog eens twee dagen de dupe zijn zonder mama? Nou dat zou ik niet kunnen verdragen hoor, ik heb het al moeilijk om ze een uur te moeten missen’.

Zonder het te zeggen zorgden ze ervoor dat ik me toch wel behoorlijk egoïstisch begon te voelen om mijn kinderen twee avonden aan een oppas over te geven. Er werd me heel subtiel te kennen gegeven dat er niets belangrijker kon zijn dan het welzijn van mijn kinderen. Gelukkig voor mij had ik de steun van mijn inmiddels ex echtgenoot en heb ik het toch doorgezet.

Maar niet alle DREAM STEALERS zijn zo subtiel; sommigen hakken gewoon met de botte bijl: ’Wie denk je wel die je bent? Dat kan jij toch helemaal niet! Dat gaat je gewoon never lukken’. En natuurlijk laten ze het voorkomen alsof ze het beste met je voor hebben, want ze willen niet dat je teleurgesteld wordt. Ze willen je ‘slechts’ maar wel grondig ontmoedigen.
Om die ‘dieven’ te verslaan zal je zeker moeten weten dat zij eigenlijk helemaal niet weten wat het beste voor je is – al zullen zij dit natuurlijk in alle toonaarden ontkennen! – Hoe sneller je dit doorhebt, hoe sneller je richting je dromen zult komen.

Het allereerste wat je moet doen is het volgende voor jezelf op schrijven:
Verklaar aan jezelf, elke dag opnieuw, en aan de wereld om je heen, via Social media of hoe je het ook wil doen en wat er er ook voor nodig is, om 100% zeker te zijn dat je je volledig bewust bent van deze waarheid:

Mensen zullen jou alleen respecteren in de mate waarin jij jezelf respecteert
Wanneer je jezelf niet (voldoende) respecteert om eerlijk en oprecht op te komen voor jouw dromen, dan geef je de DREAM STEALERS alle mogelijke brandstof die ze nodig hebben om jouw zelfbeeld onderuit te halen. Om jouw dromen bij je weg te roven.
Don’t be disappointed if people refuse to support you.
‘I’m thankful to all those who said ‘NO’ because of them,
I did it myself.’
Albert Einstein

DREAM STEALERS willen geen slechte mensen zijn die jouw leven ondraaglijk willen maken, integendeel, ze volgen gewoon jouw voorbeeld. Wanneer je dat begrijpt en doorhebt en je hebt nog steeds geen vertrouwen in jezelf en sta je, als gevolg daarvan mensen in jouw leven toe om je uit te lachen, je belachelijk te maken, zeggen dat het je nooit gaat lukken, dan heb je jouw les nog niet geleerd en ‘verdien’ je die mensen om je heen omdat jij niet voor jezelf opkomt.

Dus hier is mijn advies. Ik heb ook DREAM STEALERS in mijn leven gehad, maar nu niet meer. Er is niemand die mij uitlacht of belachelijk maakt en zijn er nog een paar dan doen ze dat zeker niet waar ik bij ben. Want wees eerlijk er is nog nooit iemand blij geworden van negativiteit. En ik persoonlijk blijf daar dan ook ver van weg!

Wanneer je een leider wilt zijn dan zal je ALLE negatieve invloeden in je leven moeten elimineren. Echt iedere DREAM STEALER moet wijken, zál MOETEN verdwijnen!

Dat betekent natuurlijk niet dat je mensen permanent uit je leven moet bannen. Soms is dat nodig maar gelukkig niet altijd.

De hardnekkigste DREAM STEALER was mijn eigen familie. Iedere verjaardag of gelegenheid werd ik door iedereen publiekelijk uitgelachen en belachelijk gemaakt. Dat had niets, tenminste dat dacht ik toen, te maken met mijn zelfbeeld. Ik werd soms echt nijdig maar deed daar niets mee en ontwikkelde eigenlijk een: ’Ach, over tien minuten is het over’ mentaliteit. De waarheid echter was dat ik mezelf niet voldoende respecteerde, niet voor mezelf en mijn droom opkwam.

Door onvoorziene omstandigheden (lees: dingen die kunnen gebeuren in een leven) kwam voor mij de oplossing pas na 16 jaar. Een faillissement, een echtscheiding, een burn-out en 8 jaar noodgedwongen een ‘gewone’ baan draaiden de boel rigoureus om. Ook nog eens boventallig verklaard besloot ik dat het genoeg was. Ik ben mijn eigen coachingspraktijk begonnen en pakte tegelijkertijd mijn ‘oude’ business weer op en hoewel ik 8 jaar niet actief was geweest, was mijn business explosief gegroeid. Een mooi huis, een compleet nieuwe inrichting, de studies van mijn kinderen kunnen betalen, een spiksplinternieuwe auto en indrukwekkende vakanties. Soms krijg je een cadeautje van het leven: mijn business heeft mijn DREAM STEALERS de mond gesnoerd. Ik heb er zelf helemaal niets aan hoeven toe te voegen…

De moraal van dit verhaal:
Uiteindelijk is de ‘bottomline’ dat je gewoon voor jezelf moet opkomen, want niemand anders doet dat voor jou. Dát of de enige andere optie: om je succes voor je te laten spreken.

Als Bonus een aantal tips om je dromen veilig te stellen:

1.

Wees selectief met wie je je dromen deelt. Veel te vaak delen we onze dromen met de verkeerde mensen. We verwachten dat ze net zo enthousiast zullen zijn als wij zijn over onze dromen en verwachtingen. Maar heel vaak worden we ontzettend teleurgesteld en worden daardoor onze dromen, recht onder onze neus, weggekaapt. DEZE REGEL IS SPECIAAL VOOR FAMILIEBIJEENKOMSTEN! (verjaardagen, trouwerijen, high tea’s, kerst enz.)

2.

Deel je successen en niet je missers! Door over je successen te praten krijgt jouw geloof in je dromen en in jezelf een positieve boost en haal je de wind uit de zeilen van DREAM STEALING INC. Geef ze geen munitie om op jouw dromen te schieten door over je fouten te beginnen.

3.

Werk aan je verdediging. Sommige DREAM STEALERS horen via, via over jouw droom. Ze komen dan met: ’Wat hoor ik nou’? Of: ’Waarom heb je mij dat niet verteld’? Of: ‘Waarom moet ik van Pietje horen dat’. Bedenk van tevoren jouw respons. Je kan gewoon zeggen waar het op staat of je er onderuit werken door van onderwerp te veranderen en het pas te vertellen wanneer je er klaar voor bent.

4.

Vergeet alsjeblieft nooit dat het JOUW droom is. Je komt van die DREAM STEALERS tegen die jou wel even gaan vertellen hoe jij jouw droom moet verwezenlijken terwijl zij die van henzelf nooit hebben bereikt. De beste strategie is om dan beleefd te luisteren, knik een paar keer en bedank ze voor hun inbreng. Ga vervolgens verder met jouw eigen plan!

5.

Wees voorbereid! Maak een lijst van de DREAM STEALERS in jouw leven. Wees eerlijk en zet op die lijst ook je moeder, je vader en de rest van je familie en vrienden die jouw dromen willen stelen. Wanneer de lijst klaar is schrijf je naast iedere naam de manier hoe die persoon jouw droom probeert te stelen en hoe jij daarop gaat anticiperen. En leer dat gewoon uit je hoofd!

Heb jij een idee of geen idee maar wel een onbedwingbare drang om jouw leven een andere, positieve wending te geven? Wil jij een andere manier van werken ontdekken en uit je comfortzone stappen? Wil jij de baas over jouw eigen tijd zijn en ben je toe aan verandering? Vul dan het contactformulier in en er wordt binnen 24 uur contact met je opgenomen.

wanna change?

Twitter

@astrid.daans

LinkedIn

@astrid.daans

get in touch

Hoi,

Vind je het leuk mijn nieuwe blogs in je mail te ontvangen? Vul dan hier onder je emailades in.

Groetjes,

Astrid

Je aanmelding is gelukt!